Har man sagt -ikke vestlige indvandrer , så har man også sagt Halal. For med i slipstrømmen af indvandringsdebatten raser en lille stedfortræderkrig. Kampen imod Halal føres i nogen grad af medlemmer fra gruppe fra Dansk folkeparti i gennem ”Nej tak til Halal” og der er en side der hedder ”Halal fri”. Fra Halal fri hjemmeside er der faktisk nogle interessante oplysninger. Nogle af dem gengiver jeg her og andre er jeg ved at følge op på.

Argumentet går på at der bliver ført den ene mia.-mio. efter den anden til Saudierne, dyrene lider og det er irriterende at det ikke er til at få Halal fri kylling her hjemme. Mærkning kræves.

De mange mia. kommer næppe fra de danske kyllinger. Danbo oplyser selv på deres hjemmeside at de betaler under 100.000 for at få Halal mærket på alle deres kyllinger. Danbo slagter i omegnen af 50 mio. kyllinger årligt. Det kaster en afgift af hvad der svarer til 0,002 kroner… jeg gentager 0,002 kroner… Pr kylling.
Det er skam muligt at finde kyllinger der ikke er Halal slagtet, det er blot at finde de 2 -4 pct. Af de danske kyllinger som ikke er Halal slagtes. Jeg har til sidst lavet en lille liste oversigt hvad de forskellige producenter selv har meldt ud omkring deres produkter.

Ser vi på oksekødet, så oplyser Danish Crown selv til ”Halal fri” at der betales der en afgift på 750,-[1] for hvert certifikat til en mængde på 25 tons oksekød. Det vil sige at hvert kilo er belagt med 3 ører afgift.

Jeg er ikke støt på nogle oplysninger ang. Lam og geder

Vidste du at: Englændere har lavet en halal whisky… Den er dog uden alkohol.


Hvor går pengene hen fra halal certifikatet?

Ifølge Arla selv går de penge de betaler for Halal certifikatet ikke til Saudi Arabien / støtte til World Muslim League, men til europæiske virksomheder. Hvem disse er fremgår ikke af deres egne oplysninger.
Danpo oplyser følgende på deres hjemmeside:

CITAT: ”Kulturcenteret driver en moske, deltager i danske og tværkulturelle arrangementer og fungerer som besøgscenter for skoler og lignende.” Citat slut

Fakta boks: Omkostningerne ved Halal certifikatet ISO

-6500,- for oprettelsen
-3500,- for et kontrolbesøg
-750 pr certifikat (Kilde. Danish Crown)

Halal er ikke et problem… for mig

For mig at se er der tale en storm i et glas vand af følgende årsager. Dyrene lider ikke pga. Halal, da dansk og svensk lovgivning siger at dyrene SKAL bedøves.  Yderligere at dømme ud fra det beløb som Danbo og Danish Crown oplyser som i deres tilfælde ikke kommer over en mio. kroner, så påstanden om at der bliver udført en større mængde likvide midler ud af landet må siges at være ukorrekt.

Holdning må være, at den enkelte må spise det denne enkelte vil, så længe dyret der spises, er blevet behandlet på en ordentlig måde og slagtet på det mest forsvarlige måde. Respekt for dyret til det sidste er i min verden det absolutte vigtigste for mig.

Ingen som i SLET ingen skal kunne diktere, hvad der må og hvad der IKKE må spises det enkelte sted. Hvad der sker igennem. Så jeg er nok den arveligste modstander af såvel frikadelle påbud og dem der stille specielle krav til om at der maden SKAL være Halal. Det må være den ledelse og forældrebestyrelse der er det enkelte sted, Butiksejeren der afgøre det med sig selv. Med respekt for hinanden. Så ingen påbud eller forbud. Rent ud sagt mener jeg det er en direkte latterlig debat, som mange andre debatter har fået lov til at vokse sig større end nødvendigt.

OBS: Til slut skylder jeg at nævne, at jeg har henvendt mig til de forskellige producenter og butikskæder for at få bekræftet de oplysninger jeg har fundet. Jeg venter forsat på svar.
Det var et lille sidespring i den store debat, men en lille nødvendig detaljer. For der florerer for mange myter om Halal, som ikke viser sig at holde vand. Så kunne det måske være at vi kunne forholde os til de rigtige problemer og udfordringer.

Jeg vender naturligvis tilbage, hvis producenterne oplyser noget andet.. end det jeg har skrevet om her.

Kilde: Samvirke fra 17 april 2013

Info boks om Halal

*Hanegal skriver på deres hjemmeside at de ikke bruger halal slagtet køb, høns, okse og lammekød, mens deres kyllingekød er halalslagtet.
Kilde: Hanegal A/S http://hanegal.dk/viden-om/halal/

*Producenterne Hopballe Mølle, Alle gårdene, Rokkedal, Sødam og Ellemosegaard producere ikke Halal fjerkræ.

*Danpo: Alt kylling er Halal.

*LIDL oplyser at alt deres oksekød ikke er Halal, med mindre andet står på pakkerne.

*COOP oplyser at de ikke aktiv køber Halal kød, men oplyse som allerede kendt, at Kyllingekød er Halal i langt de fleste tilfælde.

*ARLA oplyser på deres hjemmeside at langt størstedelen af Arlas produkter er halal, yderligere oplyser de at alene det at deres produkter kommer fra primært køer, så er produktet Halal. (Underforstået Det er jo ikke gris).
kommentar: Det kunne jeg godt tille spørgsmålstegn ved, at det så er Halal, bare fordi det kommer fra Køer og kvæg.

*Danish Crown oplyser at alt økologisk friland er ikke Halal og, som udgangspunkt er alt oksekød ikke halal.
Danish Crown oplyser videre at Halal produktion er kundebestilt. DVS de har deres eget Bach. Så det er den specifikke kunde der betaler halal afgiften ikke danskerne.

Yderligere oplyser Danish Crown at de dele fra kreaturerne som kunder har bestilt Halal oksekød, ikke altid ønsker at bruge hele dyret.

OBS: Nogle af Disse oplysninger kammer fra årene 2016 og 2017. ARLA og Danpos oplysninger er up to date.[1] Oplysningerne stammer fra et svar til Halal fri i aug. 2017